SIFIR ATIK ÖDÜLLÜ RESİM VE ÖYKÜ YARIŞMASI

SIFIR ATIK ÖDÜLLÜ RESİM VE ÖYKÜ YARIŞMASI

Müdürlüğümüze bağlı okul ve kurumlarda; atık yönetimi, sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaların yaygınlaşması amaçlanmaktadır. Resmi ve özel okullarımızda öğrencilerde atık üretimini azaltmak, geri/ileri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak, yenilikçi çözümleri geliştirmek amacıyla "Sıfır Atık Yarışması" yapılacağına dair Bakanlığımızın ilgi yazısı ekte gönderilmiştir. Bu kapsamda bahse konu yarışma "Sıfır Atık Çizgi Roman Kategorisi", "Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Kategorisi" ve "Yaşayan Okul Bahçeleri Kategorisi" olarak 3 (üç) farklı kategoride düzenlenecektir. Bu itibarla Ek'teki ve 'nde yer alan yarışma şartnamesinde belirtilen esaslara uyguMüdürlüğümüze bağlı okul ve kurumlarda; atık yönetimi, sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaların yaygınlaşması amaçlanmaktadır. Resmi ve özel okullarımızda öğrencilerde atık üretimini azaltmak, geri/ileri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak, yenilikçi çözümleri geliştirmek amacıyla "Sıfır Atık Yarışması" yapılacağına dair Bakanlığımızın ilgi yazısı ekte gönderilmiştir. Bu kapsamda bahse konu yarışma "Sıfır Atık Çizgi Roman Kategorisi", "Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Kategorisi" ve "Yaşayan Okul Bahçeleri Kategorisi" olarak 3 (üç) farklı kategoride düzenlenecektir. Bu itibarla Ek'teki ve 'nde yer alan yarışma şartnamesinde belirtilen esaslara uygun OLARAK HAZIRLAYACAGINIZ ESERİ BELİRLENE TARİHTE OKULA TESLİM EDİNİZ.Bu itibarla Ek'teki ve

'nde yer alan yarışma şartnamesinde belirtilen esaslara uygunBu itibarla Ek'teki ve

'nde yer alan yarışma şartnamesinde belirtilen esaslara uygun

24.03.2025 172

24-03-2025

 

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

 

 

2025 SIFIR ATIK YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2   0   2   5


BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE YÜRÜTME

AMAÇ

MADDE-1 Sıfır Atık; atık üretimini ve çevresel etkilerin zararlarını azaltmak, doğal kaynakları korumak, geri dönüşümü teşvik etmek, atıkların yeniden kullanımını artırmak ve genel olarak sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarını yaygınlaştırmak için başlatılan bir projedir.

Geri dönüşüm, yeniden kullanım, atık ayrıştırma gibi uygulamalar projenin önemli bileşenleri arasında yer almaktadır.

Bakanlığımız atık yönetimi konusunda sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaların yaygınlaşması faaliyetlerini desteklemektedir.

Sıfır Atık yarışması ile atık üretimini azaltmak, öğrencilerde geri dönüşümü teşvik etmek, çevre bilinci geliştirmek, sürdürülebilir kalkınma için farkındalık yaratmak, yaratıcı ve yenilikçi çözümler geliştirmeyi teşvik etmek amaçlanmaktadır.

KAPSAM

MADDE-2 Ülkemizdeki tüm resmî/özel kurumlarda öğrenim gören okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin Sıfır Atık temalı çizgi romanları ve yaratıcı ürünleriyle; okulların dikey bahçeler, yeşil duvarlar, kompost alanları, organik tarım bahçeleri, güneş panelleri, yenilenebilir enerji köşeleri, geri ve ileri dönüşüm, permakültür bahçeleri, yeşil çatılar gibi doğa dostu çalışmalarıyla katılım sağlayacakları yarışmanın başvuru şekli, değerlendirme komisyonlarının oluşturulması, değerlendirme kriterleri ve verilecek ödülleri kapsar.

DAYANAK

MADDE-3

a)   5/1/1961 tarihli ve 10705 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu.

b)  14/6/1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.

c)  9/8/1983 tarihli ve 18132 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu.

d)  10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.

e)  7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği.

f)  26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.

g)  2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği.

h)  8/6/2017 tarihli ve 30090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği.

i)  12/7/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği.

j)  1/11/2022 tarihli ve 32000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÜRÜTME

MADDE-4 Bu yarışma şartnamesinin hükümleri Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.

 

İKİNCİ BÖLÜM YARIŞMA

TÜRÜ

MADDE-5 Yarışma Sıfır Atık temalı edebiyat/görsel sanat eserlerini ve ürün/peyzaj/çevre tasarımlarını içermektedir.

YARIŞMANIN KONUSU

MADDE-6 Okullarımızda Sıfır Atık yarışması amaçları doğrultusunda;

6.1.   Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması (Okul Öncesi, İlkokul, Ortaokul ve Lise Öğrencileri Arası)

6.2.   Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması (Okullar Arası) olmak üzere 3 farklı temada yarışma düzenlenecektir.

YARIŞMA KATEGORİLERİ

MADDE-7 Belirlenen temalar doğrultusunda farklı eğitim kademeleri aşağıda belirtilen kategorilere göre kendi içinde değerlendirilecektir.

7.1.           Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması (4 seviyede değerlendirilecektir.)

7.1.1.             Okul Öncesi Öğrencileri Kategorisi

7.1.2.                İlkokul Öğrencileri Kategorisi

Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması (Tüm seviye ve türdeki okullar katılım sağlayabilir.)

YARIŞMAYA KATILACAKLAR

MADDE-8 Yarışmaya Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî /özel tüm okullar ile bu okullarda eğitim gören tüm öğrenciler katılabilecektir.

YARIŞMAYA KATILIM ŞARTI

MADDE-9 Yarışmalara katılacak öğrenci ve okullarda aşağıdaki şartlar aranacaktır.

Genel Şartlar

9.1.  Yarışmaya bireysel katılım sağlanacaktır. Dereceye giren eserlere tek ödül verilecektir.

9.2.    Öğrencilerin yarışmaya ve ödül törenine katılabilmesi için velilerinden izin belgesi alınmalı ve gerektiğinde Bakanlığa sunmak üzere okul müdürlüklerince saklanmalıdır.

9.3.   Yarışmaya her temada sadece bir eserle katılım sağlanabilir.

9.4.    Başka yarışmalara katılan eserler bu yarışmaya katılamaz.

9.5.   Yarışmaya katılım ücretsizdir.

9.6.   Yarışmacılar, başvuru yaptıklarında şartnamede yer alan koşulları imzalamış ve kabul etmiş sayılırlar.

9.7.  Yarışmaya katılacak eserler özgün olmalı, başka bir eserden kopya edilmemelidir.

9.8.   Başvurular zorunlu değildir, yarışmaya katılımda gönüllülük esastır.

 

9.9.   Bakanlığa gönderilen eserler iade edilmeyecektir.

9.10.   Ödül töreninden önce ödül almaya hak kazananlar veya dereceye giren eserler/çalışmalar herhangi bir yerde (sosyal medya, okul töreni vb.) paylaşılmayacaktır.

9.11. Yarışma dili Türkçedir.

9.12.   Yarışmaya katılacak öğrenciler ve okullar, ekte yer alan formları doldurup imzalayacaklardır.

9.13.   Videolarda yer alan her öğrenci, öğretmen, veli ve diğer tüm kişiler için muvafakatname, kişisel verilerin korunması şartı da gözetilerek ayrı ayrı doldurulacak ve okul müdürlüklerince muhafaza edilecektir.

9.14.   Tüm belgelerin doldurulması ve saklanması okul müdürlükleri sorumluluğunda olup ihtiyaç hâlinde Bakanlığa sunulacaktır.

ESERLERDE ARANACAK ŞARTLAR

10.1    Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması

a)       Katılımcılar eserlerinde her türlü tekniği ve atık malzemeyi kullanmakta serbesttir.

b)       Katılımcılar yarışma şartları ve teslim tarihleri doğrultusunda eserlerini, doldurdukları taahhütname ve muvafakatnamelerini okul idaresine elden teslim edecektir.

c)        Okul müdürlükleri eserlerin detaylarını anlatan fotoğraf ve videoyu en fazla 3 (üç) dakika olacak şekilde biri yatay (1920*1080 piksel) biri dikey (1080*1920 piksel), MP4 formatında hazırlayacaktır.

d)       Yarışmaya katılım sağlandıktan sonra söz konusu eserler (birinci seçilen eser hariç) öğrencinin okulunda muhafaza edilecektir.

e)       Okul, birinci seçilen eserin aslını ve c maddesinde bahsi geçen belgeleri elden ilçe millî eğitim müdürlüklerine; ilçe millî eğitim müdürlükleri de birinci seçtikleri eserin aslını ve c maddesinde bahsi geçen belgeleri il millî eğitim müdürlüklerine uygun taşıma koşullarını göz önüne alarak elden teslim edecektir.

f)        İl komisyonu tarafından dereceye giren ilk 3 (üç) eserlerin fotoğraf ve videosu Bakanlıkça değerlendirilmesi için Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden resmî yazışma yoluyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına ve arge_isgb@meb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir.

g)       Dereceye giren eserler istenildiğinde Bakanlığa gönderilmek üzere il millî eğitim müdürlüklerinde saklanacaktır.

h)       Belirtilen şartları taşımayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

i)         Bakanlığa gönderilen eserler ve dokümanlar iade edilmeyecektir.

j)         Tahrip olmuş, anlaşılmayan veya videosu/fotoğrafı net görülmeyen eserler kabul edilmeyecektir.

k)       Teslim tarihinden sonra ilgili birime ulaşan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

l)         Eserlere ait elektronik kayıtların ve/veya diğer gönderilerin Bakanlığa teslimine kadar geçen süreç içinde meydana gelebilecek zararlardan ve gecikmelerden değerlendirme komisyonları sorumlu değildir.

m)      Eserler, şartnamede yer alan Tablo-2’ye göre okul, ilçe, il ve Bakanlık düzeyinde oluşturulacak komisyonlar tarafından değerlendirilecektir.

10.2    Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması

a)       Okul ve okul bahçelerinde yapılan sürdürülebilir yaşam uygulamaların (dikey bahçeler, yeşil duvarlar, kompost alanları, organik tarım bahçeleri, güneş panelleri, yenilenebilir enerji köşeleri, geri ve ileri dönüşüm, permakültür bahçeleri, yeşil çatılar vb.) belgelendirilmesi gerekmektedir. Çalışmanın detaylarını anlatan sunum, rapor, fotoğraf ve 3 dakikalık video biri yatay (1920*1080 piksel) biri dikey (1080*1920 piksel) ve MP4 formatında olacak şekilde ilçe millî eğitim müdürlüklerine elden teslim edilecektir.

b)       İlçe millî eğitim müdürlükleri ilçede birinci olan çalışmayı belirledikten sonra belgeleri ve videoları il millî eğitim müdürlüklerine elden teslim edecektir.

c)        İl komisyonu tarafından birinci seçilen çalışma Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden resmî yazışma yoluyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına ve arge_isgb@meb.gov.tr e-posta adresine gönderilerek bildirilecektir.

d)       Dereceye giren çalışmanın belgeleri istenildiğinde Bakanlığa gönderilmek üzere il millî eğitim müdürlüklerinde saklanacaktır.

e)       Okul müdürleri ekte yer alan formları doldurup imzalayacaklardır.

f)        Yarışmaya katılan okullara ait dokümanlar iade edilmeyecektir.

g)       Tahrip olmuş, anlaşılmayan veya videosu/fotoğrafı net görülmeyen çalışmalar kabul edilmeyecektir.

h)       Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi olmayan okullar değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

i)         Teslim tarihinden sonra ilgili birime ulaşan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

j)         Çalışmalara ait elektronik kayıtların ve/veya diğer gönderilerin Bakanlığa teslimine kadar geçen süreç içinde meydana gelebilecek zararlardan ve gecikmelerden değerlendirme komisyonları sorumlu değildir.

k)       Çalışmaların değerlendirilmesi, şartnamede yer alan Tablo-3’e göre ilçe ve il seviyesinde oluşturulacak komisyonlar tarafından gerçekleştirilecektir.

l)         Yarışmaya her tür ve seviyede okul katılım sağlayabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM DEĞERLENDİRME

DEĞERLENDİRME BASAMAKLARI

MADDE-11 Sıfır Atık Çizgi Roman Yarışması ve Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması Değerlendirme Adımları.

11.1.        Birinci Basamak

a)       Eserler, öncelikle okullarda ilgili müdür yardımcısının koordinasyonunda en az 3 (üç) öğretmenden oluşan bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.

b)       Okul değerlendirme komisyonunca belirlenen 1 (bir) eser, ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilir.

11.2.           İkinci Basamak

a)       İlçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilen eserler, ilçe millî eğitim müdürlükleri koordinesinde en az 5 (beş) öğretmenden oluşturulacak bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.

b)       İlçe değerlendirme komisyonunca belirlenen 1 (bir) eser, il millî eğitim müdürlüklerine gönderilir.

11.3.          Üçüncü Basamak

a)       İl millî eğitim müdürlüklerine gönderilen eserler, il millî eğitim müdürlükleri koordinasyonunda en az 5 (beş) öğretmenden oluşan bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.

b)       İl komisyonu tarafından dereceye giren ilk 3 (üç) esere ait video ve dokümanlar Bakanlık ön değerlendirmesi için Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden resmî yazışma yoluyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına bilgilendirilerek ve arge_isgb@meb.gov.tr e-posta adresine gerekli tedbirler alınarak uygun koşullar sağlanarak gönderilir.

c)        Bakanlık değerlendirme komisyonu tarafından ön değerlendirme yapıldıktan sonra eserlerin aslının talep edilmesi hâlinde eserlerin aslı, il millî eğitim müdürlüklerince daha sonra belirtilecek adrese gönderilir.

d)       Eserlerin aslı Bakanlığa gönderilene kadar eserler uygun şartlarda, güvenli bir biçimde il millî eğitim müdürlüklerince muhafaza edilir.

11.4.           Dördüncü Basamak

a)       Bakanlık değerlendirme komisyonu eserlerin elektronik kayıtları üzerinden ön değerlendirme yapar. Komisyon tarafından talep edilen eserlerin asılları gerektiğinde il millî eğitim müdürlüklerince daha sonra belirtilecek adrese güvenli bir şekilde gönderilir.

b)       Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına gönderilen eserler, ulusal seviyede oluşturulacak değerlendirme komisyonuna teslim edilir.

c)        Değerlendirme ve inceleme, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce en az 7 (yedi) jüri üyesinden oluşturulan komisyon tarafından yapılır.

d)       Dereceye giren yarışmacılar, Çevre Haftası’nda belirlenen bir tarihte düzenlenecek törende açıklanacaktır.

 

MADDE-12 Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması Değerlendirme Adımları.

12.1.   Birinci Basamak

a)       Yarışmaya katılacak okullar, ilgili materyallerini (sunum, rapor, video, fotoğraf vb.) yarışma takviminde belirtilen tarihte bulundukları ilçe millî eğitim müdürlüklerine teslim eder.

b)       İlçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilen okul başvuruları ilçe millî eğitim müdürlükleri koordinasyonunda en az 5 (beş) öğretmenden oluşan bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.

c)        İlçe değerlendirme komisyonunca belirlenen birinci çalışma, il millî eğitim müdürlüklerine gönderilir.

12.2.    İkinci Basamak

a)       İlçe değerlendirme komisyonları tarafından birinci seçilen çalışmalar, il millî eğitim müdürlükleri koordinasyonunda en az 5 (beş) öğretmenden oluşan bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.

b)       İl millî eğitim müdürlükleri tarafından ilde birinci seçilen çalışma Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden resmî yazışma yoluyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına ve arge_isgb@meb.gov.tr e-posta adresine gönderilerek bildirilir.

c)        Dereceye giren yarışmacılar, Çevre Haftası’nda belirlenen bir tarihte düzenlenecek törende açıklanacaktır.

 

YARIŞMA TAKVİMİ

 

Yarışma başvurusunun son günü Eserlerin okul müdürlüklerine teslimi

11 Nisan 2025

Okul tarafından seçilen eserin ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderilmesi

14-18 Nisan 2025

İlçe millî eğitim müdürlüğü tarafından seçilen eserin il millî eğitim müdürlüğüne gönderilmesi

21-25 Nisan 2025

İl millî eğitim müdürlüğü tarafından dereceye giren eserlerin dijitallerinin hazırlanarak gönderilmesi

28 Nisan - 2 Mayıs 2025

Bakanlığımız tarafından oluşturulacak değerlendirme komisyonunca ön değerlendirme yapılması

5 Mayıs - 9 Mayıs 2025

Ön değerlendirmede seçilen eserlerin kargolanması (Kargolar en geç 20 Mayıs’ta ulaşmış olması yönünde tedbir alınacaktır.)

12-15 Mayıs 2025

Bakanlığımız tarafından oluşturulacak değerlendirme komisyonunca bölgelerden gelen eserlerin ilk 3’e (üç) girenlerin belirlenmesi

19-23 Mayıs 2025

Ödül Töreni

ÇEVRE HAFTASI


ÖDÜLLENDİRME VE ÖDÜL TÖRENİ

MADDE-13 Dereceye giren yarışmacılara verilecek ödüller şu şekildedir:

 

 

 

Derece

Sıfır Atık Çizgi Roman Yarışması

Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması

Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması

 

 

 

 

Okul Öncesi

 

1.

 

 

Tablet (Samsung Galaxy Tab A9+ LTE Gri 4-64)

 

 

2.

 

 

Tablet (ACER Iconia P10 NT.LFSEY.001 128GB 10.4”)

 

 

3.

 

 

Akıllı Saat (TCL MT42X Movetime Family Watch Siyah TC)

 

 

 

 

 

İlkokul

 

1.

 

 

Dizüstü Bilgisayar (Lenovo i3 8 256 82RK0188TX LENOVO)

 

 

2.

 

 

Tablet (Samsung Galaxy Tab A9+ LTE Gri 4-64)

 

 

3.

 

 

Akıllı Saat (TCL MT42X Movetime Family Watch Siyah TC)

 

 

 

 

 

Ortaokul

 

1.

 

Dizüstü Bilgisayar (Lenovo i3 8 256 82RK0188TX LENOVO)

 

Dizüstü Bilgisayar (Lenovo i3 8 256 82RK0188TX LENOVO)

 

 

2.

 

Tablet (Samsung Galaxy Tab S9 FE 6GB 128 GB Gri)

 

Tablet (Samsung Galaxy Tab S9 FE 6GB 128 GB Gri)

 

 

3.

Akıllı Saat (Apple Watch S9

41mm Gece Yarısı SB S/M)

Akıllı Saat (Apple Watch S9 41mm Gece

Yarısı SB S/M)

 

 

 

 

 

Lise

 

1.

 

Elektrikli Scooter (Segway F2 Pro E-Scooter)

 

Elektrikli Scooter (Segway F2 Pro E-Scooter)

 

 

2.

 

Dizüstü Bilgisayar (Lenovo i3 8 256 82RK0188TX LENOVO)

 

Dizüstü Bilgisayar (Lenovo i3 8 256 82RK0188TX LENOVO)

 

 

3.

 

Akıllı Saat (Samsung Galaxy Watch5 Pro Gri Titanyum S)

 

Akıllı Saat (Samsung Galaxy Watch5 Pro Gri Titanyum S)

 

81 İlden Birer Okula

 

 

 

Çevre Beratı ve Su Sebili

13.1 Ödül törenini takip eden en geç 30 (otuz) iş günü içinde ödüle hak kazanan öğrencilerin ve okulların hediyeleri adreslerine teslim edilir. Ödüle layık görülenlerin bireysel veya okul adresleri, yazılı olarak Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına bildirilmelidir. Verilen bilgilere ilişkin her türlü sorumluluk yarışmacılara aittir.

13.2.  Olağanüstü bir sebeple (deprem, terör, sel gibi) ödül törenine katılamayan kişi veya kişiler hak kaybına uğramamak için ödül töreninden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına başvurarak katılamama sebebini belgelemek zorundadır. Aksi hâlde ödül sahiplerinin haklarından vazgeçmiş olduğu kabul edilir.

 

13.3.   Dereceye giren öğrencilerden veya okullardan herhangi birinin bu şartname hükümlerine aykırı davrandığının tespiti hâlinde ödül kazanmış olanların dereceleri iptal edilir. Bu durum, diğer yarışmacıları herhangi bir şekilde etkilemez.

13.4.   Bireysel kazanılan ödüller tamamen öğrencilerin mülkiyetindedir. Okullar, bu ödüller üzerinde herhangi bir hak talebinde bulunamazlar.

13.5.   Yaşayan Okul Bahçeleri kategorisinde kazanılan ödüller okula aittir. Kişiler, bireysel olarak bu ödüller üzerinde herhangi bir hak talebinde bulunamazlar.

İTİRAZ

MADDE-14 Yarışmaya katılan eser sahipleri; yarışma şartnamesini 1, 2, 3. basamak seçmelerini ve 4. basamak ulusal değerlendirme komisyonu kararlarını kabul etmiş sayılırlar. Alınan kararlara itiraz söz konusu değildir.

TELİF HAKKI

MADDE-15

15.1.    Yarışmaya katılan tüm eserler; Millî Eğitim Bakanlığının etkinliklerinde, internet sayfaları ve sosyal medya hesaplarında kullanılabilecek olup herhangi bir telif hakkı ödenmeyecektir.

15.2.    Çalışma ve eser sahibinin -hakkı saklı kalmak şartıyla- eserinin tüm imtiyazı, yarışmayı düzenleyen Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne aittir. Yarışmaya katılanlar bu şartı kabul etmiş sayılırlar.

15.3.    Yarışmaya katılan her öğrencinin, velisinin imzasını taşıyan ve eserin telif haklarının Millî Eğitim Bakanlığına ait olduğunu belirten belgeyi eserle birlikte göndermesi gerekmektedir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 

GÖREV DAĞILIMLARI

MADDE-16 Görev dağılımları aşağıdaki şekildedir:

16.1.   Şartnameye uygun olarak değerlendirme komisyonları oluşturulacaktır.

16.2.    Yarışma takvimine uygun olarak il, ilçe ve okul müdürlükleri başvuruların alınacağı komisyonun iletişim bilgilerini (telefon, e-posta, adres vb.) öğrencilere en kısa sürede duyuracak ve gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

16.3.    Şartnameye uygun eserlerin üst komisyona belirtilen takvim doğrultusunda gönderilmesi sağlanacaktır.

16.4.   Yarışma duyurusu afiş tasarımlarının okul, ilçe ve il merkezlerinde görünür yerde sergilenmesi sağlanacaktır.

16.5.    Sıfır Atık yarışma duyurusu kurumların sosyal medya hesaplarından da paylaşılacaktır.

16.6.      Ödül törenine katılım sağlayacak öğrencilerin izin işlemleri ve törenle ilgili tüm hazırlıklar, il millî eğitim müdürlüklerince koordine edilecektir.

Tablo 1 - Sıfır Atık Çizgi Roman Yarışması Değerlendirme Kriterleri

 

Çizgi Roman Değerlendirme Kriterleri

Puan Derecesi

Derecelendirme

Yaratıcılık ve Özgünlük: Çizgi Romanda Sıfır Atık teması yaratıcı ve özgün bir şekilde işlenmiştir.

25

Hikâye Akışı ve Diyaloglar: Çizgi roman kurgusu, diyaloglar ve anlatımı güçlüdür. Bölümler birbiriyle tutarlı ve olaylar akıcı bir dille yazılmıştır.

20


Karakter Gelişimi ve Tema Uygunluğu: Çizgi roman karakteri Sıfır Atık bilincine uygun olarak tasarlanmıştır. Karakterlerin Sıfır Atık konusundaki farkındalıkları işlenmiştir.

20

Görsel Anlatım ve Tasarım: Çizimler, renk kullanımı ve sahne tasarımı Sıfır Atık temasını etkili bir biçimde yansıtmıştır.

20

Sıfır Atık Bilinci ve Mesaj: Çevre bilinci, geri dönüşüm, atık yönetimi açık ve etkili bir şekilde işlenmiştir.

15

TOPLAM

100

Tablo 2 - Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması Değerlendirme Kriterleri

 

Materyal Değerlendirme Kriteri

Puan Derecesi

Derecelendirme

Teknik Uygunluk: Ürün amaca ve kullanıma uygun, atık malzemelerden tasarlanmıştır.

20

Geri Dönüşüm Malzemesinin Etkin Kullanımı: Tasarımdaki atık malzemeler, orijinal hâlindeki değerini artıracak şekilde konuya uygun olarak ileri dönüştürülmüştür.

20

Yaratıcılık ve Özgünlük: İleri dönüşüm, eserde yaratıcı ve özgün bir şekilde işlenmiştir.

20

Sanatsallık: Tasarım estetik değere, sanatsal bakış açısına sahiptir.

15

Sürdürülebilirlik ve Toplumsal Katkı: Eserin süreklilik özelliğine sahip ve toplumda farkındalık yaratma etkisi yüksektir.

25

TOPLAM

100

 

Tablo 3 - Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması Değerlendirme Kriterleri

 

Okul Değerlendirme Kriterleri

Puan Derecesi

Derecelendirme

Ekolojik Katkı ve Biyoçeşitliliği Artırma: Çalışma biyoçeşitliliği artırma, su kaynaklarını koruma, geri dönüşüm ve karbon ayak izini azaltma konularına katkı sağlar.

25

Yaygınlaştırma ve Toplumsal Katılım: Çalışmalara öğretmen, öğrenci, veli ve okulun bulunduğu çevre sakinleri tarafından katılım sağlanmış ve yaygınlaştırılmıştır.

20

Yaratıcılık ve Özgünlük: Okul ve bahçe ilham verici, özgün bir şekilde tasarlanmıştır.

20

Teknik Uygunluk ve Sürdürülebilirlik: Bahçede uzun vadede sürdürülebilirliğe, atık madde kullanımına ve çevre dostu uygulamalara yer verilmiştir. Çalışma yenilikçi teknikler ve yaklaşımlar içerir.

 

25

Rapor ve Sunum: Çalışma hem yazılı hem de sözlü olarak açık ve bilgilendirici bir şekilde sunulmuştur. Yazılı raporda metin dili, şekiller, grafikler seviye olarak uygun ele alınmıştır. Yazılı ve görsel materyal çalışmayı destekler niteliktedir.

 

10

TOPLAM

100


T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

“ÇİZGİ ROMAN” , “ATIKTAN SANATA İLERİ DÖNÜŞÜM” TÜRLERİNDE YARIŞMA KATILIM FORMU VE TAAHHÜTNAME

 

 

 

ÖĞRENCİNİN:

Adı ve Soyadı

 

Sınıfı

 

OKULUN:

Adı

 

Adresi

 

İl

 

İlçe

 

Telefon No

 

E-posta

 

ESERİN:

Türü (Çizgi Roman/ Atıktan Sanata İleri Dönüşüm)

 

Eserin Adı

 

Yılı

 

Ölçüleri

 

Yarışmaya göndermiş olduğum eserin/eserlerin bana ait olduğunu, daha önce düzenlenen hiçbir yarışmada derece, ödül vb. kazanmadığını ve herhangi bir yarışma kapsamında sergilenmediğini; eserin Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce her türlü yayın organında süresiz yayınlanabileceğini, yapılacak çalışmalarda kullanılabileceğini ve bu yarışmaya ait özel şartname hükümlerini aynen kabul ettiğimi taahhüt ederim.

 

 

 

 

 

 

 

Öğrenci Velisinin

Adı - Soyadı                :

Ev Tel.                         :

GSM Tel.                     :

Adres                          :

E-posta                        :

 

      /       /2025

İmza Adı Soyadı

 

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

“YAŞAYAN OKUL BAHÇELERİ” TÜRÜNDE YARIŞMA KATILIM FORMU VE TAAHHÜTNAME

 

 

Okulun Adı:

 

Kurum Kodu:

 

Okulun Adresi:

 

İl:

 

İlçe:

 

Telefon No:

 

E-posta:

 

Yılı:

 

Detayları:

 

 

 

Yarışmaya göndermiş olduğum eserin/eserlerin bana ait olduğunu, daha önce düzenlenen hiçbir yarışmada derece, ödül vb. kazanmadığını ve herhangi bir yarışma kapsamında sergilenmediğini; eserin Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce her türlü yayın organında süresiz yayınlanabileceğini, yapılacak çalışmalarda kullanılabileceğini ve bu yarışmaya ait özel şartname hükümlerini aynen kabul ettiğimi taahhüt ederim.

 

 

 

 

      /       /2025

İmza Adı Soyadı

Okul Müdürü

 

VELİ MUVAFAKATNAMESİ

 

Öğrencinin

Adı                                          :

Soyadı                                     :

T.C. Kimlik Numarası          :

Okulu                                     :

 

 

DESTEK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

(İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı)

 

Yukarıda  açık  kimliği  yazılı  bulunan  oğlum/kızım…................................................................ ’ın

Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığınca yürütülmekte olan Sıfır Atık konulu edebiyat/görsel sanat eserleri, videoları, ürün/ peyzaj/çevre tasarımları kapsamında eserlerin Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı tarafından tüm mecralarda kullanımına izin vermiş sayılmasını, ödüle değer bulunan eserleri; etkinliklerde, eğitim faaliyetlerinde, sergileme, afiş, katalog, broşür vb. her türlü tanıtım malzemelerinde kullanma ve gösterme, medyada yayınlama hakkı da dâhil olmak üzere eser sahibinin ismi ile 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen şekilde kullanım haklarına sahip olmasını; ödül alan ve sergilemeye değer görülen eserlerin arşive alınarak 1 (bir) yıl saklanmasını, gerekli görüldüğü durumlarda eser sahibinin adı belirtilerek tanıtım amaçlı kullanılabilmesini muvafakat ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

Veli Adı Soyadı                      :

Tarih                                      :

İmza                                        :


KİŞİ MUVAFAKATNAMESİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DESTEK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

(İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı)

 

Aşağıda açık kimliği yazılı bulunan şahsımın Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığınca yürütülmekte olan Sıfır Atık konulu edebiyat/görsel sanat eserleri, videoları, ürün/peyzaj/çevre tasarımları kapsamında eserlerin Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı tarafından tüm mecralarda kullanımına izin vermiş sayılmasını, ödüle değer bulunan eserleri; etkinliklerde, eğitim faaliyetlerinde, sergileme, afiş, katalog, broşür vb. her türlü tanıtım malzemelerinde kullanma ve gösterme, medyada yayınlama hakkı da dâhil olmak üzere eser sahibinin ismi ile 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen şekilde kullanım haklarına sahip olmasını; ödül alan ve sergilemeye değer görülen eserlerin arşive alınarak 1 (bir) yıl saklanmasını, gerekli görüldüğü durumlarda eser sahibinin adı belirtilerek tanıtım amaçlı kullanılabilmesini muvafakat ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

Adı Soyadı                              :

T.C. Kimlik Numarası          :

Tarih                                      :

İmza                                        :


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2025 SIFIR ATIK YARIŞMASI AYDINLATMA METNİ

 

 

 

Bu aydınlatma metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 10. maddesi ile Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ kapsamında veri sorumlusu sıfatıyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.

 

Genel Müdürlüğümüzce siz ve öğrencinize ait görsel, işitsel kişisel veriler; eğitim ve öğretim süreçleri kapsamında düzenlenen faaliyetlerin kamuoyu ile paylaşımı ve tanıtımı amacıyla 6698 sayılı Kanun’un

5. maddesinin 1. fıkrası gereği ilgili kişinin “açık rızası” işletme şartı altında otomatik veya otomatik olmayan yöntemlerle işlenecektir.

 

Genel Müdürlüğümüzle paylaşılan kişisel veriler, yalnızca hukuki uyuşmazlıkların giderilmesi veya ilgili mevzuat gereği talep edilmesi hâlinde adli makamlar, ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılacaktır. Etkinlik sonrasında tüm kişisel veriler otomatik olarak silinecek